Prentsa eta argitalpenak | Prentsa-oharrak

Prentsa-oharrak

BILBOKO ALKATEAK MERCABILBAOREN AINTZATESPENA EMAN DIE BILBAO DENDAK ELKARTEARI ETA BIZKAIKO OSTALARITZARI, OSASUN-KRISIAN EGIN DUTEN AHALEGINARENGATIK

Juan Mari Aburto Bilboko alkateak, Xabier Ochandiano Ekonomiaren Garapen, Merkataritza eta Enplegu zinegotziak eta Aitor Argote Mercabilbaoko Zuzendari Nagusiak lagunduta, zuzenean eman die Javier Gardeazabal Bilbao Dendak Elkarteko presidenteari eta Boni García Bizkaiko Ostalaritza Elkartekoari, elikagaien banaketa-zentroak osasun-krisi honetan zehar gertuko saltoki guztiek egin duten ahalegina bereizteko MERCABILBAO banatzen ari den aintzatespena.

Aste honetako 23an eta 24an, Mercabilbao aintzatespena ematen ari zaie Bilbao Dendak osatzen duten 13 merkatari Elkarteei eta Bizkaiko Ostalaritza Elkarteari. “Gertu erosiz, urruti iritsiko gara” lelopean, Gurutze Beitia aktorea, kanpainaren irudia, diploma bat eta Bilboko alkatearen gutun bat ematen ari zaie elkarte bakoitzeko ordezkariei, Hiribilduko hainbat leku garrantzitsutan.

Gaur, Alkatea izan da aintzatespenak banatu dituena eta gogorarazi ditu “betiko ultramarino-denda, fruta-denda, arrandegi, harategi eta okindegiek, auzo bakoitzean daudenek, etxe ingurukoek, lanari ekin zenioten, herritarrentzako beharrezko zerbitzuarekin jarraitzeko”.

Binilo banaketa

Halaber, datozen egunetan, Elikagaien Unitateko langileek alkatearen gutuna eta 250 binilo inguru banatuko dituzte Bilboko elikagai-saltokien artean, Mercabilbaok eskaintzen duen kalitate-zigilu gisa euren lokaletan jar ditzaten. Horrez gain, eskerrak emango dizkiete elikadura-zentroan diharduten handizkako enpresetan egunero jartzen duten konfiantzarengatik. Binilo bakoitzak Gurutze Beitia aktorearen argazki bat eta kanpainaren goiburu nagusia den “Gertu erosita, urrutira iritsiko gara” esaldia ditu.

Ekimen hori, 2019aren amaieran Mercabilbaok bultzatu zuen eta hiru helburu argi lortu gura zituen “Jaten duguna garelako. Gertu erosita urrutira iritsiko gara” kanpainaren barruan dago: merkataritzaren arloan belaunaldien arteko erreleboa bultzatzea, elikadura osasungarria sustatzea eta elikagaien banaketaren merkatuan gauzatzen den jarduera ekonomikoari balioa ematea.

Ildo horretan, eta bere plan estrategikoarekin bat etorriz, kanpaina osoaren bidez, elikagaiak banatzeko zentroak indartu egiten du enpleguarekiko, kontsumo arduratsuarekiko, ingurumenarekiko eta elikagaiak alferrik ez xahutzeko duen gizarte-erantzukizuna. Begirada bat etorkizuneko Mercabilbaori, Hiribilduaren eta bere ingurunearen eraldaketa ekonomikoa eta soziala sustatzeko gai den zerbitzu-enpresa publikoa.

 

BILBAO DENDAK-EKO ELKARTEAK

  • Basurtuko Merkatarien Elkartea. Basurto Berri
  • Bilbao Centro Enpresa-elkartea
  • Zazpi Kaleetako Merkatarien Elkartea
  • Deustuko Merkatarien Elkartea. Deusto Bizirik
  • barrutiko Merkatarien Elkartea. Auzoa berritzen
  • Otxarkoagako Merkatarien Elkartea
  • Errekaldeko Merkatarien Elkartea. Errekalde Bihotzean
  • San Frantziskoko, Bilbo Zaharreko eta Zabalako Merkataritza eta Enpresa Elkartea
  • San Inazioko, Elorrietako eta Ibarrekolandako Merkatarien Elkartea. Hiru Auzo
  • Santutxuko Merkatarien Elkartea
  • Txurdinagako Merkatarien Elkartea
  • Zorrotzako Merkatarien Elkartea. Laguntasuna
  • Erriberako Merkatuko Merkatarien Elkartea

 

Prentsa oharra deskargatu

MERCABILBAOK OMENALDIA EGIN DIE BILBAO DENDAK-EN BARRUAN DAUDEN 13 ELKARTEEI OSASUN-KRISIAN EGINDAKO AHALEGINARENGATIK ETA LANARENGATIK

Bilboko gertuko merkataritza sustatzeko konpromisoari leial, otsailaren 23an eta 24an, Mercabilbaok aintzatespena emango die Bilbao Dendak osatzen duten merkatarien 13 elkarteei eta Bizkaiko Ostalaritza Elkarteari, osasun-krisi honetan milaka familia produktu fresko eta kalitatezkoekin elikatzen jarraitzeko egiten ari diren lanarengatik eta ahaleginarengatik. Guztia Elikagai Unitatean diharduten handizkako enpresa guztien berme-zigiluarekin.

“Gertu erosita, urrutira iritsiko gara” lelopean, Gurutze Beitia aktoreak, kanpaina honen irudiak, diploma bat eta Juan Mari Aburto Bilboko alkatearen gutun bat emango dio elkarte bakoitzeko ordezkari bati, hiribilduko hainbat puntu garrantzitsutan. Horrela, indartu egingo da Mercabilbaok ematen duen babesa, eta, orain, inoiz baino gehiago, gertuko merkataritza eta ostalaritza arduratsuagoaren alde apustu egitearen garrantzia areagotuko da.

BILBAO DENDAK-EKO ELKARTEAK

  • Basurtuko Merkatarien Elkartea. Basurto Berri
  • Bilbao Centro Enpresa-elkartea
  • Zazpi Kaleetako Merkatarien Elkartea
  • Deustuko Merkatarien Elkartea. Deusto Bizirik
  • barrutiko Merkatarien Elkartea. Auzoa berritzen
  • Otxarkoagako Merkatarien Elkartea
  • Errekaldeko Merkatarien Elkartea. Errekalde Bihotzean
  • San Frantziskoko, Bilbo Zaharreko eta Zabalako Merkataritza eta Enpresa Elkartea
  • San Inazioko, Elorrietako eta Ibarrekolandako Merkatarien Elkartea. Hiru Auzo
  • Santutxuko Merkatarien Elkartea
  • Txurdinagako Merkatarien Elkartea
  • Zorrotzako Merkatarien Elkartea. Laguntasuna
  • Erriberako Merkatuko Merkatarien Elkartea

AINTZATESPENAK BANATZEKO EGUNAK, ORDUAK ETA LEKUAK

Otsailak 23, asteartea  

  • Bilbo Zaharra. Mariaren Bihotza plaza. 11:00etan.
  • Erriberako Merkatua. Merkatuaren ataria. 11:45ean.
  • Alde Zaharra. Plaza Barria. 12:30ean.
  • barrutia. Funikular plaza. 13:15ean.
  • Karmelo plaza. 16:00etan.
  • Txomin Garat. 16:45ean.
  • Kepa Enbeita plaza (Kioskoa). 17:30ean.

Otsailak 24, asteazkena   

  • Bilbo Erdialdea. Indautxu plaza. 11:30ean.
  • Aita Donosti plaza. 12:15ean.
  • Ercilla kalea. 13:10ean.
  • San Pedro plaza. 16:00etan.
  • Azoka Plazako frontoia. 17:00etan.

Azken hilabete hauetan, arrandegiek, harategiek, frutategiek, kolmatuek, supermerkatu txikiek eta ostalaritzako establezimenduek lanean jarraitu dute atseden barik, kontsumitzaile guztientzako produkturik onenak eskaintzen jarraitzeko. Orain, inoiz baino gehiago, Mercabilbaok funtsezko eragile gisa jartzen ditu elikagaien banaketa-katean eta Bilboko eta bere gune metropolitarreko ekonomia eta gizarte sustatzaile gisa.

Bilboko Alkatearen aintzatespena

Alkateak gogorarazi duen bezala, “betiko ultramarino-denda, fruta-denda, arrandegi, harategi eta okindegiek, auzo bakoitzean daudenek, etxe ingurukoek, lanari ekin zenioten, herritarrentzako beharrezko zerbitzuarekin jarraitzeko. Pertsianak goian, auzokide bakoitzari eman zenioten gogoa, adeitasuna, bokazioa eta itxaropena bezain goian. Ondo baino hobeto merezi duzue omenaldi txiki hau, zuen lan eskergarengatik”.

Gutun berean, Juan Mari Aburtok hau adierazi du: “2020ak, derrigorrezko konfinamendua, kale desolatuak eta ziurgabetasuna ekarri zituen pandemia horren oroitzapen ezabaezina ere utziko du. Guztiok inoiz ezagutu gabeko egoera, eta, inoiz baino gehiago, gure merkatariak edukitzearen garrantziaz jabetu ahal izan gara berriro. Hori dela eta, gure aintzatespenik handiena eman gura diegu”.

Binilo banaketa, Mercabilbaoren kalitate-zigilu gisa

Halaber, datozen egunetan, Elikagaien Unitateko langileek alkatearen gutuna eta 250 binilo inguru banatuko dituzte Bilboko elikagai-saltokien artean, Mercabilbaok eskaintzen duen kalitate-zigilu gisa euren lokaletan jar ditzaten. Horrez gain, eskerrak emango dizkiete elikadura-zentroan diharduten handizkako enpresetan egunero jartzen duten konfiantzarengatik. Binilo bakoitzak Gurutze Beitia aktorearen argazki bat eta kanpainaren goiburu nagusia den “Gertu erosita, urrutira iritsiko gara” esaldia ditu.

Ekimen hori, 2019aren amaieran Mercabilbaok bultzatu zuen eta hiru helburu argi lortu gura zituen “Jaten duguna garelako. Gertu erosita urrutira iritsiko gara” kanpainaren barruan dago: merkataritzaren arloan belaunaldien arteko erreleboa bultzatzea, elikadura osasungarria sustatzea eta elikagaien banaketaren merkatuan gauzatzen den jarduera ekonomikoari balioa ematea.

Ildo horretan, eta bere plan estrategikoarekin bat etorriz, kanpaina osoaren bidez, elikagaiak banatzeko zentroak indartu egiten du enpleguarekiko, kontsumo arduratsuarekiko, ingurumenarekiko eta elikagaiak alferrik ez xahutzeko duen gizarte-erantzukizuna. Begirada bat etorkizuneko Mercabilbaori, Hiribilduaren eta bere ingurunearen eraldaketa ekonomikoa eta soziala sustatzeko gai den zerbitzu-enpresa publikoa.

Prentsa oharra deskargatu

MERCABILBAOK 2020AN DATU HISTORIKOAK LORTZEA AURREIKUSTEN DU, ABENDU HONETAN 22.000 TONA MERKATURATUZ

“Gailurrera ez gara iristen besteak gaindituz, geure burua gaindituz baizik”. Mercabilbaok bere egin du Henry Forden esaldi hori; izan ere, merkaturatzeari buruzko datu historikoak lortzea aurreikusten du, “auzoko” fruta-dendetan fruta eta barazkien salmentan 2020. urtean daramagun goranzko joerari esker. Hala, ezohiko Gabon batzuen bezperan, Covid-19ak munduko komunitate osoa alarma egoeran duen une honetan, abenduan 22.000 tona merkaturatuko direla kalkulatzen da, hau da, urteko salmentaren % 10 baino gehiago.

Gaur goizean, Mercabilbaoko pabilioietan  lan gehien egiten den egunetako batean, Xabier Ochandiano Bilboko Udaleko Garapen, Merkataritza eta Enplegu zinegotziak instalazioak bisitatu ditu, Aitor Argote Mercabilbaoko zuzendari nagusiarekin batera, produktuak saltokietara garaiz eta euren puntuan irits daitezen handizkako enpresek eta txikizkariek eguneko lehen orduetan egiten duten lana zuzenean ezagutzeko.

Elikagaien Unitatean lan egiten duten handizkako enpresak erritmo onean eta pandemia hasi zenetik ezarritako osasun neurri guztiak betez ari dira salmentei eusten. Ildo horretan, sektoreka, arrainen eta itsaskien sektorean 3.000 tona inguru merkaturatzea aurreikusten da, hau da, urteko merkaturatzearen % 14 inguru. Gehien eskatzen den produktua legatza da, eta bere atzetik oilarra eta txitxarroa.

Fruten eta ortuarien merkatuaren kasuan, 2020ko azken hilabete honetarako aurreikusten diren zifrak 19.000 tonakoak dira, hau da, urteko salmenten % 8 inguru. Datu historikoa da, eta kontsumitzaileen ohitura aldaketak eragin du: “jasaten ari garen mundu mailako osasun krisian, gero eta gehiago joaten gara gertuko fruta-dendetara berme onenak eskaintzen dituzten eta Mercabilbaoren kalitate zigilua duten produktuen bila”, adierazi du Aitor Argotek. Gehien eskatzen diren produktuak laranjak, platanoak eta sagarrak dira, eta baita Gabonetan ohikoak diren anana eta mahatsa ere.

“Arrainen eta itsaskien handizkariek urteko fakturazio osoaren % 16 inguru izaten dute hilabete honetan, eta joera hori indartu egiten da Gabonak hurbildu ahala”, adierazi du hornidura zentroko zuzendari nagusiak. Datu horrek, modu berean, itsas pabiloia du ardatz, goizeko jardueraren intentsitate handiagoaren erreferente gisa.

Bermatutako produktuen salmenta

“Elikadura unitateak normaltasunez funtzionatzen jarraitzen du, eta eskaintza zabala du Fruten eta Ortuarien eta Arrainen eta Itsaskien merkatuetan, merkaturatze erritmo onari eutsiz, egungo egoera zaila den arren. Osasun premia berriei azkar erantzun diegu hasieratik, eta, horri esker, Elikagai Unitatean elikagaien salmentak ez du ondorio negatiborik jasan”, adierazi du Aitor Argotek. Horrela, Mercabilbaok badaki enpresa txikizkariek eragozpenak izan dituztela euren instalazioetan edukiera kontrolatzeko edo salerosketa denbora murrizteko operatiboak aplikatzeko orduan, eta horregatik “benetan eskertzen dugu erakutsi duten pazientzia eta guztion osasuna zaintzeko eta produktuak gure etxeetara berme osoz iristeko helburu nagusiarekin osasun segurtasuneko neurri guztiak betetzeko izan duten jarrera, bai hemen, bai euren saltokietan”, gaineratu du Argotek.

Datozen asteei begira jarrita, “egoera honetan ostalaritzako jarduera zelan gauzatuko den zain gaude, baina oraingoz, itsasoko produktuen sektorean, salmenta ona izaten ari da, batez ere, arrain freskoaren eta izoztuaren salmenta handitu delako gertuko arraindegietan. Martxotik lehen baino gehiago kontsumitzen dugu gure etxeetan, eta, ondorioz, sektore horrek salmentei eutsi ahal izan die, nahiz eta ostalaritza itxi”, azaldu du Aitor Argotek.

Lurreko produktuen kasuan, azken hilabeteetan salmentak gora egin du eta “Gabonetan bide beretik jarraituko duela aurreikusten dugu. Gure auzoetako fruta-dendak, erostera gero eta gehiago joaten garen saltokiak bihurtu dira”, gehitu du Argotek.

Ez dago zalantzarik. Mercabilbaok % 100ean bermatzen du elikagaien banaketa, kalitatezko produktu fresko eta zaporetsuekin. “Gabonetan egun horietako produkturik ohikoenak kontsumitu ahal izango ditugu, talde txikietan ziurrenik, baina mahai gainean ez zaizkigu elikagaiak faltako”, adierazi du zuzendari nagusiak.

 

Elikadura segurtasuna eta osasun kolektiboa

Mercabilbaok Basauriko instalazioetan lan egiten duten pertsona guztien osasuna zaintzen jarraitzen du. Martxoaz geroztik, garbiketa eta desinfekzio lanak areagotzeaz gain, Covid-19aren aurreko garbiketa eta desinfekzio protokolo bereziak ezarri dira, berezko baliabideekin pabiloi, kai, bide, leku komun eta abarretan, birusaren transmisioa prebenitzeko. Argotek dioenez, “Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak ezartzen dituen gomendio eta betebehar guztiak jarraitzen ditugu, bai modu kolektiboan bai pertsonalean. Egunero azpimarratzen ditugu neurriak, batez ere, maskara nahitaez erabili behar dela, ahal den guztietan pertsonen arteko distantziak gorde behar direla eta bilerak talde txikietan egin behar direla. Gainera, korridoreetan oztopoak sortzen dituen generorik ez egotea eskatzen dugu, pertsonak hobeto igaro daitezen”.

Azaroaren 30ean izandako merkaturatze osoa

2020ko azaroaren 30eko merkaturatze datuak 235.016 tonakoak dira guztira, 2019ko aldi berean baino nabarmen handiagoak; izan ere, 5.383 tona gehiago saldu dira fruta eta barazkien sektorean, 214.449 tonara helduz. Igoera hori, batez ere, herritarrek hasierako konfinamenduan eta ondorengo hilabeteetan gertuko fruta-denden alde egindako apustuak eragin du.

Aitzitik, arrainen eta itsaskien sektorean merkaturatzeak behera egin du eta 20.566 tonakoa da, batez ere Covid-19ak eragindako osasun krisia dela-eta ostalaritza itxi egin delako. Hala ere, jaitsiera zertxobait moteldu da, auzoko arrandegietako kontsumoa handitu egin delako.

Sektoreko garai indartsuenei dagokienez, martxoa, ekaina eta azaroa izan dira lurreko produktuen salmenta handieneko hilabeteak, abenduko datuen faltan. Ildo beretik, itsasoko elikagaiei dagokienez, ekaina eta iraila nabarmentzen dira, gehien saltzen diren hilabeteak izan baitira.

Betiko zaporerik onena

Jarduera hori guztia ez litzateke posible izango Mercabilbaon lan egiten duten pertsonen lanik barik, operadoreak, jarduera osagarrien eremuan, merkataritzako gunean, (eta) bulegoetan ari direnak eta garbitzaileak. Azpiegitura horrek 553.118 ibilgailu hartu ditu aurtengo azaroaren 30era arte, eta Gabonetan modu berezian areagotuko da arrainen eta itsaskien sektorean.

Mercabilbaok 13 hektarea inguruko azalera du, eta bertan mila langile baino gehiago dituzten ehun enpresatik gora ari dira lanean. Hori guztia, Mercabilbaoko instalazioetan lanean ari diren enpresek biltzen duten jardueraren eta esperientzia handiaren isla da.

Are gehiago, arrainen pabiloiak, produktuen kalitatea bermatzen duten azterketak egunero egiten dituen osasun ikuskapeneko laborategia du.

Laburbilduz, gaur egun, euren produktuak instalazio hauetan hartzen dituzten jatetxeek, ostalaritzako eta merkataritzako establezimenduek, ondo baino hobeto ezagutzen dute Mercabilbaoren, iparraldeko janaritegi handienaren, kalitatearen, elikagai segurtasunaren eta betiko zapore onenaren sekretua. Gure goiburuak esaten duen bezala, “gertu erosita urrutira helduko gata”.

 

Prentsa oharra deskargatu

MERCABILBAOK 2020AN SORTUTAKO HONDAKIN GUZTIEN %41 BIRZIKLATU DU

Mercabilbaok aurrera jarraitzen du ingurumena modu arduratsuan eta errespetuz kudeatzeko konpromisoarekin, hondakinak gaika biltzeko estrategia eraginkorren bitartez, birziklatze-kuota handitu ahal izateko. Horrela, 2020ko urtarriletik irailera bitartean, sortzen diren hondakin guztien birziklatzearen ehuneko osoa %41ekoa izan zen, azken urteetako datuen aurrean goranzko joera erakusten duen datua. Guztira, Elikagaien Unitateko Garbiketa eta Bilketa Zerbitzuak 2.890,341 tona hondakin kudeatu zituen (2019ko epe berean baino %4,35 gutxiago), eta horietatik 1.190,4 tona ondoren birziklatzeko gaika bil daitezkeen hondakinei dagozkie (2019an baino %5,9 gehiago).

Mercabilbaon baloriza daitezkeen hondakinen artean, nabarmentzekoak dira fruta eta barazkietako materia organikoa 514,9 tonarekin (%17,8) eta egurra 510,6 tonarekin (%17,65), arrainen eta itsaskien hondakin organikoak 84,8 tonarekin (%2,9), papera eta kartoia 72,8 tonarekin (%2,5) eta poliestirenoa 7,6 tonarekin (%0,2).

Materia organikoaren bilketari dagokionez, nabarmentzekoa da COVID-19ak eragindako osasun egoerak aurreko urteetan sortzen ari zen joera aldatu duela. Hala, urtarrila eta iraila bitartean frutari eta barazkiei dagokienez, balorizatu daitezkeen hondakinak %32,4 igo dira (ohi baino ehuneko handiagoa) 2019ko aldi berarekin alderatuta. Martxoa eta apirila nabarmendu behar dira, sektore horretan merkantziak ugaritu egin direlako, konfinamendu aldian lurreko produktu gehiago kontsumitzeagatik.

Arrain eta itsaskietako materia organikoaren kasuan, datuek erakusten dute %23,3ko beherakada izan dela ondoren birziklatzeko jaso diren hondakinen bilketan, antxoaren kosteraren atzerapenak eta egungo osasun krisiaren lehen hilabeteetan ostalaritza ixteak eragindako merkaturatze txikiagoaren ondorioz.

Ildo horretan, hondakin guztien bolumena %4,35 jaitsi da 2020ko urtarrila eta iraila bitartean, iazko aldi berarekin alderatuta, egungo osasun egoerak eragindako ondorioak direla eta (lehen aipatutako arrainak eta itsaskiak, adibidez), eta baita itsas sektoretik eratorritako hondakinak ere, poliespana edo egurra, besteak beste.

Errefusari, gaika biltzen ez denari, dagokionez, orain arte 2020an 1.699,9 tona kudeatu dira, iaz baino %10,4 gutxiago. Datu positiboa da, helburua kopuru horiek murriztea baita, hondakin birziklagarrien kuota handiagoarekin. Gaur egun, oraindik ere baloriza daitekeen materia bolumen handia botatzen da masan biltzeko ontzietara, eta, ondorioz, ezin da birziklatzeko berreskuratu.

Mercabilbaok 180 edukiontziz, 9 kaiolaz eta 4 ibilgailuz hornitu ditu bere instalazioak puntu estrategikoetan, gaikako bilketarako eta hondakinen errefusa biltzeko. Balorizagarriak Berdegunera eramaten dira, eta han zentralizatzen dira hondakinak zatiki desberdinetan bereizteko lanak, ondoren kudeatzaile baimendu bati helarazteko. Lan hori guztia egunero egiten du Merkatuko Garbiketa eta Bilketa Zerbitzuak, Mercabilbao osatzen duen kolektibo osoaren lana errazteko.

Elikagaien Unitatearen ildo estrategikoetako bat hondakinak biltzeko sistema hobetzen jarraitzea da, bai baloriza daitezkeen hondakinei, bai errefusari dagokienez, ingurumenarekiko gero eta jasangarriagoa eta arduratsuagoa den merkaturantz aurrera egiteko konpromisoaren barruan. Ekintza horiek aurrera eramateko sistema egokiak kudeatzeaz gain, Mercabilbaok handizkako enpresei zuzendutako kontzientziazio-kanpainak azpimarratzen ditu, arlo horretan egunero egiten duen lana ezinbestekoa baita emaitza hobeak lortzeko.

Prentsa oharra deskargatu

MERCABILBAOK BERRIZTATU EGIN DITU KALITATE ETA INGURUMEN KUDEAKETA AURRERATUA BERMATZEN DUTEN ISO 9001 ETA 14001 ZIURTAGIRIAK

Etengabeko hobekuntzarako bidean, Mercabilbaok berriztatu egin ditu ISO 9001 eta 14001 ziurtagiriak. Horrek Kalitate eta Ingurumen kudeaketaren balioa frogatzen du eta Elikadura Unitateak handizkarien, txikizkarien, langileen eta gizarte osoaren gogobetetzea lortzeko duen konpromisoa erakusten du.

Ziurtagiriak, duela denbora gutxi elikagaien banaketarako zentroan egindako auditoretza eta ebaluazio prozesu zorrotzaren ondoren heldu dira. Prozesu horretan erakusten denez, estandarrak modu egokian eta arauarekin bat etorriz daude inplementatuta Iberiar penintsulako iparraldean erreferentea den elikagaien banaketarako zentroan.

Kalitatea Kudeatzeko ISO 9001 Ziurtagiriari dagokionez, kudeaketa sistemen integrazioari onurak ekartzen dizkioten aldaketak nabarmentzen dira. Aurrerapen horiek are gehiago azpimarratzen dituzte prozesuetan oinarritutako ikuspegia, zerbitzuetako enpresei aplika dakiekeen lengoaia, eta goi-zuzendaritzaren zeregina eta kudeaketa sistemarekin izan behar duen konpromisoa nabarmentzen dituen lidergoaren kontzeptua. Bestalde, garrantzi handiagoa ematen zaie kanporatutako prozesuei, hornitzaileen kudeaketaren eta ebaluazioaren kontzeptua zabalduz, eta, ondorioz, informazio dokumentatuaren kontzeptua sortzen da, eta dokumentu eta erregistro terminoak desagertu egiten dira.

Ingurumena Kudeatzeko ISO 14001 ziurtagiria berritzeari dagokionez, Mercabilbaok ingurumenarekin duen konpromiso irmoa nabarmendu behar da, hondakinak biltzeko, birziklatzeko eta garbiketa zerbitzurako 10 urte baino gehiagoz ezarritako prozesuen bitartez. Horiek guztiek, instalazioen eta ingurunearen higiene eta osasun baldintza onenak bermatzen dituzte.

Hainbat puntu nabarmentzen dira: antolaketa eta testuingurua eta alderdi interesdunen beharrak eta itxaropenak ulertzea.

2019an, Mercabilbaok, Euskalitek, Eusko Jaurlaritzak sustatutako Kalitaterako Euskal Fundazioak, ematen duen Kudeaketa Aurreratuaren Euskal Sariaren Zilarrezko A lortu zuen. Sari horrek lehiakortasunerako funtsezko elementu gisa onartzen zituen instalazioetan ezarritako kudeaketa aurreratuko sistemak.

Prentsa oharra deskargatu

MERCABILBAO MERKATURATUTAKO 135.568 TONARA HELDU DA URTEKO LEHENENGO SEIHILEKOAN

Mercabilbao sozietate publikoak ekitaldiaren erdiaren balantze positiboa egin du. 2020ko urtarriletik ekainera 135.568 tona merkaturatu ditu guztira, iazko epealdi berean baino %2,4 gehiago. Bizkaiko elikadura sektore galkorraren motor ekonomikoaren arduradunak pozik agertu dira zifra horiek ikusita. Izan ere, COVID-19ak sortutako osasun krisia eta azken hilabeteetan ezarri diren neurriak gorabehera, “despentsa” handi horren bilakaerak gorantz jarraitzen du.

Sektoreka, frutek eta barazkiek jarraitzen dute salmenta gehien sortzen, 124.239 tona guztira, hau da, 2019an baino %3,3 gehiago. Igoera hori, herritarrek gertuko saltokien alde egin duten apustuak eragin du batez ere. Saltoki horiek kalitatezko produktu freskoen mailei eusten jarraitu dute. Azpimarratzekoa da laranja, platanoa eta sagarra direla urtearen erdian gehien saldu diren frutak. Ortuarien kasuan, tomatea, lekak eta piperrak azpimarratu behar dira.

Arrainei dagokienez, aipatutako epealdian 11.328 tona merkaturatu dira epealdi horretan, 2019an baino %1,3 gutxiago. Atzerapen txiki hori antxoaren kosterak eta COVID-19aren osasun krisiaren ondorioz ostalaritza itxita egoteak eragin du. Hala ere, auzoko arrandegietan egin den kontsumoak jaitsiera hori pixka bat murriztu du.

Uda, hezurdun fruta freskagarriaren garaia

Uda garai betean, fruta eskari gehien duen produktuetakoa bilakatzen da, eta gure auzoetako fruta-dendak “hezurdun fruta” izenekoaz eta udako beste tipiko batzuez betetzen dira. Mercabilbaoko produktu arrakastatsuenak melokotoia, nektarina, paraguaioa, meloia, sandia eta udako makatzak dira.

Arrainaren kasuan, sasoi betean, hegaluzea nabarmentzen da. Bere zaporearengatik eta kalitatearengatik, arrandegietako protagonista da, zalantza barik.

 

Prentsa oharra deskargatu

Nabarmendutako gaurkotasuna

Albistea

Mercabilbaok 13 pertsona kontratatu ditu Bilbao 2020-2021 Enplegu Planaren bidez, lanpostu berriak sortzen laguntzeko

Gehiago irakurri

Iragarki ofiziala

Kontsulta Publikoa

Gehiago irakurri

Prentsa oharra

BILBOKO ALKATEAK MERCABILBAOREN AINTZATESPENA EMAN DIE BILBAO DENDAK ELKARTEARI ETA BIZKAIKO OSTALARITZARI, OSASUN-KRISIAN EGIN DUTEN AHALEGINARENGATIK

Gehiago irakurri

Urteko txostena

2019 urteko txostena

Deskargatu

Sartu bideoen atalera

Ikusi bideoak

Argitalpena

2019 urteko txostena

Deskargatu

Norberaren cookieak, hirugarrenenak eta nabigazio-ohiturak aztertzekoak erabiltzen ditugu gure zerbitzuak hobetzeko informazioa biltzeko Nabigatzen jarraitzen baduzu, haien instalazioa onartzen duzu. Cookieak konfiguratu ditzakezu zure nabigatzailean, baina horrek nabigatzeko zailtasunak eragin ditzake webgunean.

Nola konfiguratu Onartu