SANITATE-KONTROLA: PRODUKTUAREN KALITATEA ETA
KONTSUMITZAILEEN SEGURTASUNA
Osasun-agintaritzak egunero egiten ditu azterketak Mercabilbaon, honako alderdi hauek
egiaztatzeko:
- Instalazioen garbitasuna eta higienea eta elikagaien manipulazioan jardunbide
egokiak.
- Merkaturatzen diren produktuen ontziratzea eta etiketak.
- Elikagaiak gordetzeko eta erakusteko baldintzak.
- Langileen prestakuntza eta higienea.
- APPCCan oinarritutako autokontrol-planen ezarpena.
- Saltegien sanitate-baimenen baldintzen tramitazioa eta kontrola.
- Merkaturatutako elikagaien kalterik eza.
Merkaturatzen diren elikagaiak egiaztatzeko asteroko laginketa egiten da:
- Saldutako jakiek indarrean dagoen legeriak ezartzen dituen irizpide
mikrobiologikoak bete dituzten.
- Saldutako jakiek hondakinei, kutsatzaileei eta debekatutako substantziei buruzko
erkidegoko legeria bete duten.
86
2014ko Merkaturatzea
Produktua
Merkaturatutako
Kg tan
Ikuskapen
kopurua
Lagin
kopurua
Konfizkazio
kopurua
Konfizkatutako
Kg-ak
Arrain eta itsaskiak
27.936.000
716
157
559
56.500
Fruta eta barazkiak
215.058.000
1.347
49
1.298
555.627