75
horretako fruta batzuen kasuen jaitsierak
nabarmenagoak izan: arana (-% 12),
paraguaioa (-% 14) eta melokotoia (-% 19).
Abrikota da prezioa igo duen fruta bakarra,
% 10 igo da.
Hazidun frutak, sagarrek eta madariek, %
20 eta % 24 artean merkatu dute prezioa.
Mizpiraren kasuan, prezioa % 56 igo da,
nahiz eta merkaturatzea 2013an baino % 11
hobea izan den.
Fruta tropikalen kasuan, prezioek gora eta
behera egin dute, frutaren arabera.
Horrela, txi r imoiaren eta kiwiaren
prezioak igo egin dira (+% 4,8 eta +% 8,4)
eta prezioari eutsi dio ananak, eta merkatu
egin dute ahuakateak eta mangoak (-% 18).
Fruta txikiari dagokionez, baratze-
marrubiaren kotizazioa igo egin da 2014an
% 0,69 iazkoaren aldean; eta mahatsa % 10
igo da; hala ere, kontuan hartu behar da
haren merkaturatzea 2013koa baino % 5
baxuagoa izan dela. Joera orokor horri
eutsiz, udako fruten prezioak jaitsi dira,
meloia % 10 eta angurria % 5.
Barazkiei dagokienez, azpimarratu behar
d a h o n a k o h a u e n p r e z i o - i g o e r a :
inportazioko tomatearena (+% 28),
berakatz freskoena (+% 98), ilarrena,
endibiena, zainzuriena eta perretxikoena;
eta horiez gain, bertako produktu batzuena ere bai, frijitzeko piper berdea (+%
130), piper gorria eta eskarola, kasu. Jaitsierarik nabarmenenak honako hauek
izan dira 2014an: berakatz lehorra % 43; gari-esparragoak (-% 39), letxuga (-% 31),
porrua (-% 30), azak (-% 28) eta lekak (-% 17). Gainerakoetan jaitsiera honakoen
artekoa izan da: % 1,6 piperrak eta % 13 tipula. 2013ko antzeko prezioari eusten
dio orburuak.
0,20
0,30
0,40
0,50
0,60
0,70
0,80
0,90
1,00
1,10
1,20
2004
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Prezioen urteko eboluzioa
Frutak
Barazkiak
Bananak
Patatak
Baserritarrak
GUZTIRA
2014ko Merkaturatzea